The Road to Mandalay (Myanmar/Azië)

The Road to Mandalay is geen weg zoals wij die kennen. Het is de rivier de Irriwaddy die Mandalay verbindt met andere steden. Het wegennet in Myanmar is geenszins optimaal. Voor vele dorpjes is de rivier de enig mogelijk manier om het dorp te bereiken.  In vroegere tijden was deze rivier ontzettend druk bevaren, tot ze tijdens de oorlog besloten om de meeste schepen tot zinken te brengen met als enige doel om de vijand te beletten om tot het noorden door te dringen.

 

Zelf hebben we de tocht van Mandalay tot Yangon gedaan met Pandaw cruises. Dit is een zeer rustgevende vakantie. Je maakt elke dag één of twee uitstappen naar mooie dorpjes, maar ook naar de grote steden Mandalay, Bagan & Yangon.

 

Myanmar is het land van de gouden pagodes. De Boeddhisten hebben de gewoonte om de pagodes en de Boeddhabeelden te beplakken met bladgoud. Het kan zo ver gaan dat een smal Boeddhabeeld na jaren een echte dikke Boeddha wordt van de vele lagen bladgoud. Het mooiste pareltje is de Shweddagon pagode in Yangon.

 

De vele monniken herken je aan hun donkerrode/bordeaux kleding, de nonnetjes aan hun roze of oranje kleding. Beiden verschijnen soms met een bordeaux handgemaakte parasol. Beiden hebben ook steeds een kaalgeschoren hoofd.

 

Tip: In Yandabo maken ze waterkruiken, die het water zeer koel kunnen houden. Heel het dorp (vroeger een vooraanstaande stad) werkt eraan mee en verdient er voldoende mee. De kruiken worden naar overal vervoerd. Ze maken ook mini-kruikjes die je als souvenir kan meenemen.

Pandaw II

aan de U-Bein bridge in Mandalay

Onderweg

Yandabo

Graag wil ik erop wijzen dat onze eerste reis in Myanmar gebeurde in 2008 toen er nog een militair regime heerste. Toen mocht je geenszins van de vooropgestelde paden afwijken, overal waren papieren nodig. Bovenal mocht je in geen geval vragen stellen aan de mensen, over politiek praten was not done.

 

Sindsdien is er veel gebeurd en Aung San Suu Kyi heeft haar land gesteld boven haar eigen leven. Zij heeft voor haar volk gewerkt en daarmee ook de Nobelprijs voor de vrede behaald. Het was dan ook een ander Myanmar waar we de tweede maal kwamen. Met veel emotie heeft de gids ons zelfs een video getoond over de geschiedenis van Myanmar en over de rol van Aung San Suu Kyi.

 

Op 1 februari hebben de militairen echter opnieuw een staatsgreep gepleegd en Aung en alle kopstukken van haar partij onder arrest geplaatst. Plots was er opnieuw geen telefoon of internet meer en waren de mensen overal in paniek. Hopelijk zal de rest van de wereld dit niet zomaar laten passeren.

 

Op de foto hiernaast zie je onze gids heel fier met Aung San Suu Kyi met mijn excuses voor de slechte kwaliteit van de foto. Hij is er ooit al voor naar het politiebureau gebracht waar hij zeer bang was. Hopelijk komt alles weer goed met zijn land.

Foto's en fotoboek

Alle fotoboeken zijn digitaal. Er zijn Nederlandstalige en Engelstalige boeken. De Engelstaligen geven tevens een uitgebreide info over de camera-instellingen per foto. De PDF wordt na betaling opgestuurd via Dropbox. Er zijn uiteraard geen verzendingskosten. Een PDF is verkrijgbaar tegen 5€, 7€ of 10€ per stuk, afhankelijk van het aantal bladzijden.