Roemenië (Europa)

Roemenië stond initieel niet op mijn bucketlist. Nu ik er echter een keer geweest ben (een rondreis van 2 weken), zou ik echt nog wel eens terug willen gaan. Er is zoveel moois, van natuur tot kunst, voor ieder wat wils.

 

Het originele doel van de reis was de orthodoxe kerken en kloosters bezoeken. In elk van die gebouwen zijn de taferelen uit het oude en het nieuwe testament afgebeeld door middel van prachtige muurschilderingen. Het zijn stuk voor stuk pareltjes.

 

De geschiedenis is er eentje die we op school niet leren in België. Voor mij was het dus gewoon een land van achter het ijzeren gordijn vroeger. Maar er zitten wel mensen achter, mensen die jaren lang onderdrukt zijn door Rusland, die hun geloof niet mochten belijden. Wanneer het Russische juk dan eindelijk verdwenen is, zijn ze massaal kerken en kloosters beginnen bouwen. Ze hadden niet veel, maar elk centje dat ze konden missen, werd hieraan besteed. Tot op vandaag neemt het geloof een zeer belangrijke plaats in hun leven in. Vrouwen mogen een kerk enkel betreden met een bedekt hoofd, dus dames, voorzie uzelf van sjaaltjes als u vertrekt.

 

In het noorden van Roemenië is er een kerkhof waar je na het bezoek met een glimlach terugkomt en dat voor altijd in je geheugen gegrift zal staan. 'Het blije kerkhof'. Op elk graf staat een mooi versierd kruis waarop leuke gebeurtenissen uit het leven van de overledene uitgebeeld worden. Allemaal heel netjes en met mooie kleurtjes.

 

en wie heeft er nog nooit van graaf Dracula gehoord. Je kan zowel zijn geboortedorp bezoeken als zijn kasteel. Het kasteel is zeer indrukwekkend, maar blijkbaar heeft hij er slechts enkele dagen verbleven. Het spreekt nochtans tot de verbeelding.

 

Tip: bestel op de menukaart 'piept de pui cu ciuperci', dat is altijd heel lekker

Souvenir-tip: een potje, gebakken door Daniel in zijn pottenbakkerij in Baia Sprie

Parlementsgebouw in Boekarest, gebouwd door Ceausescu

Boekarest dorpen museum

huisjes met ogen in Sibiu

Turda, voormalige zoutmijn

Houten kerk in Rogoz

een veelvoorkomend straatbeeld

Barsana

Neamt

Golia

Cetatuia

kleurtjes in Brasov

Curtea de Arges klooster

Medias

Sighisoara, geboortehuis van de vader van Dracula

Dakkapel in Cluj Napoca

Sapanta, 'the merry cemetery'

Probota

Agapia

Iasi

Baia Sprie Pottery making by Daniel

Bicaz Canyon

afbeelding uit het 600 jaar oude Cozia klooster

Biertan

Maïsbewaarplaats in Surdesti Village

Patrauti

Varatec

Trei Lerarhi

Bran Castle

Peles kasteel

Pelisor kasteel

Meer foto's in het fotoboek Romania

Alle fotoboeken zijn digitaal. Er zijn Nederlandstalige en Engelstalige boeken. De Engelstaligen geven tevens een uitgebreide info over de camera-instellingen per foto. De PDF wordt na betaling opgestuurd via Dropbox. Er zijn uiteraard geen verzendingskosten. Een PDF is verkrijgbaar tegen 5€, 7€ of 10€ per stuk, afhankelijk van het aantal bladzijden.